فهرستی از فلزات ارشمند

در فهرست فلزات ارزشمند، که در زیر ارائه شده، اطلاعاتی در رابطه با خواص فیزیکی هر فلز، نحوه تشکیل و مصارف آن‌ها وجود دارد.

ایریدیم

ایریدیم توسط اسمیتسون تنانت کشف شده است. این فلز در طبیعت در قالب آلیاژهایی با فلزات دیگر یافت می‌شود.
 
خواص
ایریدیم یک فلز واسطه است که متعلق به گروه 10 جدول تناوبی می‌باشد و یکی از فلزات گروه پلاتین می‌باشد. این فلز سخت، شکننده و به رنگ سفید – نقره‌ای می‌باشد. ایریدیم دارای نقطه ذوب بسیار بالایی بوده و بالاترین مقاومت به خوردگی را در میان فلزات دارا می‌باشد. ایریدیم دارای 2 ایزوتوپ طبیعی می‌باشد. ذرات کوچک ایریدیم آتش‌زا بوده و به آسانی آتش می‌گیرند.
 
مصارف
مهم‌ترین مصارف ایریدیم استفاده از آن در ساخت الکترودهای مورد استفاده در تولید کلر توسط فرایند کلر آلکالی می‌باشد. این فلز در فرایند تولید پلیمرهای پلاستیکی نیز کاربرد دارد. ایزوتوپ‌های رادیواکتیو ایریدیم در ژنراتورهای ترموالکتریک مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل مقاومت بالای آن‌ها به خوردگی در دماهای بالا، ایریدیم در شمع‌های موتور و در بوته آهنگری به منظور انجام واکنش‌های در دمای بالا کاربرد دارد. ایریدیم به عنوان کاتالیزور در برخی واکنش‌های شیمیایی خاص نیز استفاده شده و با فلزات نرم به منظور سخت شدن آن‌ها ترکیب می‌گردد. آلیاژهای پلاتین – ایریدیم در ساخت قطعاتی از موتور هواپیما نیز استفاده می‌شود. به عنوان یکی از سخت‌ترین فلزات، از ایریدیم در ساخت جواهرات بادوام استفاده می‌شود.
 

اسمیم

اسمیم یک فلز خاکستری مایل به آبی بوده و در طبیعت به صورت آلیاژهایی با ایریدیم و فلزات دیگر یافت می‌شود. اسمیم به عنوان محصول جانبی استخراج مس و نیکل تولید می‌گردد.
 
خواص
اسمیم یک فلز واسطه متعلق به گروه 8 جدول تناوبی و یکی از فلزات گروه پلاتین می‌باشد. این فلز دارای 7 ایزوتوپ طبیعی بوده و بالاترین چگالی را در میان فلزات طبیعی دیگر دارا می‌باشد. اسمیم در دمای اتاق به منظور تشکیل تتراکسید اسمیم که ماهیت سمی دارد، با اکسیژن واکنش می‌دهد. مشابه با فلزات دیگر خانواده پلاتین، این فلز به سرعت آتش گرفته و بنابراین آتش‌زا می‌باشد. اسمیم در میان همه‌ی فلزات گروه پلاتین بالاترین نقطه ذوب را دارا می‌باشد.
 
مصارف
اسمیم و آلیاژهای آن کاربردهای فراوانی دارند. اسمیم به عنوان یک کاتالیزور برای واکنش‌های اکسیداسیون عمل می‌کند. آلیاژهای پلاتین و اسمیم بسیار سخت بوده و از این‌رو در ساخت نوک قلم‌های خودنویس، اتصالات الکتریکی و در ایمپلنت‌های جراحی از جمله ضربان سازها مورد استفاده قرار می‌گیرد. اتم‌های اسمیم در میکروسکوپ الکترون روبشی برای رنگ آمیزی نمونه‌های بافت و در آزمایشگاه‌های پزشکی قانونی برای رنگ آمیزی نمونه‌های انگشت نگاری به کار گرفته می‌شود.
 

رودیوم

رودیوم توسط ویلیام وولاستون کشف شد و یکی از کمیاب‌ترین فلزاتی است که در طبیعت وجود دارد، این فلز در طبیعت به فرم بومی آن و یا در فرم آلیاژ مشاهده می‌شود. آفریقای جنوبی بزرگترین منبع رودیم در جهان است و پس از آن کوه‌های اورال در روسیه قرار دارد. در آمریکای شمالی، این فلز در منطقه‌ی آنتاریو استخراج می‌گردد. رودیوم گران‌ترین فلز است.
 
خواص
رودیوم یک فلز واسطه به رنگ سفید – نقره‌ای است که بخشی از گروه فلزات پلاتین را تشکیل می‌دهد. این فلز متعلق به گروه 9 جدول تناوبی بوده و تنها یک ایزوتوپ طبیعی دارد. رودیوم یک فلز نجیب است که مقاومت بسیار بالایی به خوردگی دارد.
 
مصارف
به واسطه‌ی مقاومت آن به خوردگی، رودیوم بر روی نقره به منظور پیشگیری از تیره شدن آن آبکاری می‌گردد. رودیوم به عنوان آشکارسازهای نوترونی در راکتورهای هسته‌ای و به عنوان کاتالیزورهایی در تولید نیتریک اسید مورد استفاده قرار می‌گیرد. سرمایه‌گذاری بر روی فلزات گرانبها ایده خوبی در اقتصاد است یکی از مهم‌ترین مصارف این فلز خاکستری مایل به آبی، در مبدل‌های کاتالیزوری سه طرفه در اتومبیل‌ها به منظور بررسی آلاینده‌های انتشار یافته از خودروها می‌باشد. رودیوم در ساخت شیشه و الیاف‌های شیشه‌ای نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

روتنیم

روتنیم توسط کارل ارنست کلاوس کشف شد که عمدتا به صورت آلیازهایی از پلاتین در سنگ معدن پلاتین یافت می‌شود. کوه‌های اورال در روسیه بزرگترین منبع این فلز بوده، روتنیم در بخش‌هایی از آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی نیز استخراج می‌گردد. روتنیم در نتیجه واکنش شکافت U-235 تشکیل می‌گردد.
 
خواص
روتنیم یکی از اعضاء فلزات گروه پلاتین بوده و متعلق به گروه 8 جدول تناوبی می‌باشد. روتنیم یک فلز انتقالی است که نسبت به اکثر مواد شیمیایی بی‌اثر می‌باشد. با این‌حال، این فلز با هالوژن‌ها در دمای اتاق واکنش داده و در مواد قلیایی نیز حل می‌گردد. روتنیم دارای 7 ایزوتوپ پایدار می‌باشد. اکسیدهای خاصی از روتنیم، فرومغناطیس می‌باشند.
 
مصارف
روتنیم فلزی سخت و بسیار مقاوم است که به پلاتین و فلزات دیگر به منظور افزایش خاصیت سختی آن‌ها اضافه می‌گردد. این فلز در اتصالات الکتریکی به منظور حفاظت آن‌ها از خوردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد. علاوه بر این، روتنیم در ساخت آلیاژهای ابررسانا با مولیبدن استفاده می‌شود. این فلز به عنوان یک کاتالیزور در واکنش‌های شیمیایی نیز عمل می‌کند.
 

رنیم

رنیم آخرین عنصر پایدار کشف شده توسط بشر می‌باشد. کشور شیلی در آمریکای جنوبی بزرگترین منبع از این فلز بوده که در آن جا از سنگ معدن مولیبدن به دست می‌آید. ترکیبات خاصی از رنیم ممکن است برای انسان سمی باشد.
 
خواص
رنیم یک فلز سفید – نقره‌ای کمیاب متعلق به گروه 7 جدول تناوبی می‌باشد. این عنصر دارای بالاترین نقطه جوش در میان فلزات بوده و نقطه ذوب بسیار بالایی نیز دارد. رنیم تنها یک ایزوتوپ طبیعی به نام رنیم – 185 دارد. این عنصر ابررسانا می‌باشد.
 
مصارف
مهم‌ترین مصارف رنیم در تشکیل آلیاژ نیکل - رنیم بوده که برای ساخت موتورهای جت مورد استفاده قرار می‌گیرد. رنیم به طور گسترده‌ای به عنوان یک کاتالیزور در واکنش‌های شیمیایی و در تولید ابر آلیاژها با نیکل نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. ایزوتوپ‌های رادیواکتیو رنیم در درمان سرطان کبد کاربرد دارد.
 
این موارد بیان شده اطلاعاتی درباره‌ی فلزات گرانبها بود. سرمایه‌گذاری بر روی فلزات گرانبها ایده خوبی در اقتصاد است، چون قیمت این فلزات عملا تحت تاثیر تغییرات در اقتصاد و روندهای بازار قرار نمی‌گیرد. اکنون که شما فهرست کاملی از فلزات گرانبها را شناختید، می‌توانید به سرمایه‌گذاری بر روی یکی از آن‌ها فکر کنید.
 
منبع: Mukulika Mukherjee - ScienceStruck